Gardena Smart Sileno Life 1250

Gardena Smart Sileno Life 1250 robotmaaier

  • Gazonoppervlakte: 1250 m2
  • Maximaal geluidsniveau: Zeer stil (max. 60 dB)
  • Regen sensor: Nee

De Gardena Smart Sileno Life 1250 is een van de nieuwe 2019 modellen. De grasrobot maait met een maaibreedte van 22 cm en volledig autonoom. De laadfunctie vindt ook automatisch plaats. Het apparaat scoort met 65 min. batterijduur en slechts 60 min. oplaadtijd. Daarnaast is de robotmaaier met een volume van 58 dB(A) extreem stil en kan hij zowel overdag als ’s nachts maaien. De behuizing is weerbestendig, dus de Smart Sileno Life 1250 doet zijn werk zelfs in de gietende regen. Met Smart Gateway en Gardena App kan de Sileno volledig op afstand worden bediend en bewaakt.

Gardena functies

Met de nieuwe Gardena Smart Sileno Life 1250 krijg je een volautomatische robotmaaier voor grote oppervlakken. Volgens het advies van de fabrikant is de maairobot geschikt voor gazons tot 1.250 m² en wordt hij geleverd met de toepasbare Smart Gateway.

Smart Sileno City Life

Zoals je gemakkelijk kunt zien, heeft de fabrikant het ontwerp van de Gardena Sileno City serie voortgezet en verder geoptimaliseerd. In vergelijking met de vorige modellen heeft de fabrikant de voorbehuizing voorzien van een kunststof coating die het neuswiel afdekt en beschermt tegen weersinvloeden. De kuip is ontworpen om als eerste een obstakel te raken met zijn gebogen neus. Dit beschermt de voorkant van de grasrobot tegen beschadiging en krassen. Ook de zijdelingse bescherming van de wielen is optisch veranderd. Omdat de tuinmachine ook in de regen kan maaien, is de slijtage aan het neuswiel door de verwering aanzienlijk lager. Hier heeft de fabrikant over nagedacht en scoort met het nieuwe ontwerp over de hele linie.

Maaibreedte & maaihoogte

Gardena Smart Sileno Life 1250 robotmaaierDe Gardena Smart Sileno Life 1250 heeft een maaibreedte van 22 cm en een handmatige maaihoogteverstelling tussen 20 en 50 mm. Dankzij de geoptimaliseerde maaibreedte kan de robotgrasmaaier voor grote oppervlakken worden gebruikt, omdat hij deze in korte tijd maait. Hiervoor wordt het Gardena SensorCut systeem gebruikt, waarmee de machine een streeploos gemaaid gazon achterlaat. Het messensysteem snijdt de stengels zo nauwkeurig mogelijk af en zorgt zo voor een optimale mulch. Duizenden van de extreem kleine grasspanen vallen terug op de grond en dienen tegelijkertijd als voedingsstoffen. Bij gebruik van een maaimachine ziet het gazon er veel evenwichtiger en gezonder uit. Om de maaihoogte van de Gardena Smart Sileno Life 1250 aan te passen, moet het deksel boven de robot maaier worden geopend. Hier bevindt zich de draaiknop voor het instellen van de hoogte van de maaiunit. Hier bevindt zich ook het LCD-display, zodat de automatische grasmaaier naast de app-bediening handmatig kan worden geprogrammeerd. Ook hier kunnen de maaitijden worden ingesteld.

Werkende tijd & tijd om te laden

De oplaadfunctie van de Sileno Life 1250 vindt ook automatisch plaats, wat standaard is bij Gardena. De moderne Li-Ion oplaadbare batterij van het apparaat biedt een continue bedrijfstijd van 65 minuten. Zodra de accu leeg is, rijdt de machine automatisch terug in het basisstation. De oplaadtijd van de maaier is kort en duurt slechts 60 minuten. Dit geeft ons een consistent positieve beoordeling van de bedrijfstijd en laadtijd. Zoals reeds vermeld, vindt het opladen plaats vanaf het station. Deze Gardena grasmaaier robot gaat vooruit in het station en weer terug naar buiten. De laadcontacten bevinden zich aan de voorzijde van de behuizing en zijn bovendien beschermd tegen regen. Na het laden keert het toestel automatisch terug naar het gazon en zet het maaiproces voort.

App-controle

De Gardena Smart Gateway, waarmee je de robotmaaier in je WLAN kun integreren, is bij de levering inbegrepen. De gateway is aangesloten op de router en maakt volledige controle over de robot mogelijk met de Gardena app. Het is belangrijk om de poort zo dicht mogelijk bij de tuin te plaatsen. Als je een smal maar zeer lang stuk land hebt, zal de afstand tussen de poort en de maairobot toenemen. Om de verbinding niet te verbreken, mag de afstand tussen de apparaten niet meer dan 150 meter bedragen. De app kan gratis en eenvoudig worden gedownload. Als alles met succes is geïnstalleerd, bedien je de Gardena Smart Sileno Life 1250 volledig op afstand! Je kunt de robot grasmaaier sturen om te maaien, pauzeren of gewoon kijken. Je kunt ook direct vanaf je smartphone de maaitijden programmeren.

Geluid

Met betrekking tot het geluid van de Gardena robotmaaiers valt er niets te bekritiseren. De meeste Gardena robotmaaiers zijn bijna geruisloos, waaronder de Smart Sileno Life 1250. Het apparaat maait het gazon geruisloos met 58 dB en stoort niemand. Dit maakt de robotmaaier ideaal voor nachtelijke werkzaamheden en het maaien van het gazon op zon- en feestdagen.

Maait zelfs in de regen

Een bijzonder kenmerk van de Gardena robotgrasmaaiers is de weerbestendige behuizing. De Smart Sileno Life 1250 kan dus in alle weersomstandigheden worden gebruikt en zal zijn werk prima doen. Het is echter aan elk individu om te beslissen of het nodig is om het gazon in de regen te maaien. Een regensensor zoals de Worx-modellen vindt je hier niet. Men moet er ook rekening mee houden dat de werkzaamheden zijn sporen nalaat met vochtig gras. Een ander aspect is de vuile behuizing na het maaien. Het natte gras plakt in elke hoek en kan beschimmeld raken. Een permanent vervuilde maaierbehuizing zal het maairesultaat sterk aantasten. Het voordeel van de waterdichte behuizing is wel dat deze eenvoudig te reinigen is. Met een tuinslang kun je dit probleemloos doen.

Conclusie Gardena smart Sileno Life 1250

De Gardena Smart Sileno Life 1250 is zeer goed uitgerust en overtuigt met een goede aankoopprijs. Het toestel maait het gazon volautomatisch en is nauwelijks hoorbaar, waarbij de laadtijd/werktijd erg aantrekkelijk is. De intuïtieve app-bediening en de weerbestendige behuizing ronden het totaalpakket af. Deze automatische gazonmaaier bevindt zich qua prijs eerder in het hogere segment. Gazonranden zul je misschien nog wel bij moeten werken met een Gardena grastrimmer.