Gardena R38Li robotmaaier

Gardena R38Li robotmaaier

  • Gazonoppervlakte: 380 m2
  • Maaibreedte: 17 cm
  • Max. geluidsniveau: 58 dB

De innovatieve Gardena R38Li robotmaaier maait het gras voor je. Hij maait het gazon zelfstandig terwijl je geniet van je vrije tijd of andere dingen doet. Dankzij het vrije bewegingspatroon maait de R38Li robotmaaier effectief, betrouwbaar en zonder strepen gazons tot 380 vierkante meter. Met als resultaat een gazon dat er altijd goed uitziet. Indien nodig laadt de maairobot zijn accu’s automatisch op bij het laadstation.

Werking en installatie

Gardena R38Li robotmaaierEen gemakkelijk te leggen grensdraad toont de Gardena R38Li robotmaaier waar maaien is toegestaan. De tuinmachine verkort voortdurend de punten van de grassprieten met vlijmscherpe messen, waarbij het gazonafval als natuurlijke meststof op het gazon blijft liggen (mulchprincipe). De maaihoogte van 2 tot 5 cm kan eenvoudig worden ingesteld door aan de knop te draaien. En met een gewicht van acht kilogram kan de robuuste maairobot hellingen tot 25 % aan. Niet voor niets is dit ook een van de beste robotmaaiers voor een kleine tuin. De installatieprocedure is goed te doen doordat er een goede gebruikershandleiding wordt meegeleverd. Ook kun je op de site van de fabrikant diverse instructievideo’s bekijken.

Programmering van het toestel is geen hogere wiskund. De programmering vergt zeer weinig tijd en is erg eenvoudig. Middels het grote toetsenbord en display kunnen kun je gemakkelijk verschillende maaiperiodes of dagen definiëren. De menunavigatie is eenvoudig te begrijpen en intuïtief. Nadat de programmering is voltooid, start de Gardena robot grasmaaier automatisch op de ingestelde tijden en werkt ook in de regen.

Opladen en sensoren

De krachtige en onderhoudsvriendelijke lithium-ionbatterij met 18 volt/1,6 Ah zorgt voor een veilige en energiezuinige werking. Bovendien is de Gardena R38Li robotmaaier zeer stil en emissievrij. Een zeer gevoelige botsingssensor en de grensdraad zorgen ervoor dat de machine niet wordt gestoord door obstakels in de tuin. Hef- en kantelsensoren en een grote afstand tussen de behuizing en de messen garanderen extra veiligheid voor mens en dier. De messen stoppen bijvoorbeeld onmiddellijk wanneer het apparaat wordt opgetild en voorkomen zo verwondingen. De grote, gemakkelijk toegankelijke stopknop kan ook worden gebruikt om de automatische grasmaaier op elk moment tot stilstand te brengen. De Gardena R38Li is flexibel en daardoor geschikt voor bijna elk type tuin, bijvoorbeeld voor secundaire ruimtes. Bij de levering zijn inbegrepen: een laadstation, een laagspanningskabel, 150 m grensdraad, 200 haken, 3 reservemessen, 5 connectoren en 5 klemmen.

Husqvarna

In 2006 nam Husqvarna Gardena (de Europese marktleider in tuingereedschap) over. Gardena is derhalve een dochteronderneming van Husqvarna. Terwijl Husqvarna gespecialiseerd is in de verkoop van gazonrobots aan dealers onder de naam Automower, is Gardena een eindklantenproduct dat voornamelijk in de doe-het-zelfzaak te koop is. De Husqvarna Automower wordt verkocht als een compleet servicepakket inclusief installatie via lokale dealers. Als particuliere eindklant heeft je echter ook toegang tot deze producten – bijvoorbeeld via gespecialiseerde partners.

De robotgrasmaaiers zijn gebaseerd op de Husqvarna Automower technologie en zijn vooral meer gericht op functionaliteit. Als deze speciale functies niet nodig zijn, is de R38Li robotmaaier een goedkoop, maar bijna gelijkwaardig alternatief. Ook in deze serie zijn robotmaaiers verkrijgbaar die grotere gazons kunnen maaien, zoals de Gardena R70Li.

Messen

Gardena robotmaaiers zijn gebaseerd op de beproefde Husqvarna Automower-technologie. De 3 kleine messen zitten vast aan een draaitafel. De mesjes worden tijdens het draaien door de centrifugaalkracht van de schijf naar buiten geduwd. Door de scheermesscherpte van de messen is de robot maaier uitstekend en veel beter dan met een gewone benzine grasmaaier of elektrische grasmaaier. Het risico op letsel door een maairobot is echter relatief laag, omdat de messen eenvoudigweg wegklappen bij het hanteren van harde voorwerpen of obstakels (bijv. takken). Bij het heffen wordt de draaischijf onmiddellijk gestopt/geremd. Hoewel de messen vaak moeten worden vervangen (1-2 keer per maand), zijn de bedrijfskosten nog steeds relatief laag. Dit omdat de kleine robotmaaier mesjes in grote verpakkingen voor weinig geld verkrijgbaar zijn.

Mulchen

Door de Gardena R38Li met regelmaat te laten maaien, zijn de maaisels zo klein en fijn dat ze direct tussen de messen van het gras op de grond vallen en verdwijnen. Tegelijkertijd wordt de bodem bemest. Het gemaaide gras opruimen is hiermee verleden tijd. Een ander typisch kenmerk van de Gardena robotmaaiers: de tuin moet door middel van een begrenzingskabel worden afgesloten. Het installeren van de kabel kan verrassend snel, omdat je deze eenvoudigweg met kleine grondankers aan het oppervlak van het gazon bevestigt. Verbazingwekkend: al na 2-3 weken nemen de wortels van het gazon de kabel automatisch naar beneden en verdwijnt deze van het zichtbare oppervlak. Lees hier meer over de werking van een robotmaaier.