Gardena R160Li robotmaaier

Gardena R160Li robotmaaier

  • Gazonoppervlakte: 1600 m2
  • Max. geluidsniveau: 60 dB
  • Maaibreedte: 22 cm

De Gardena R160Li is in staat om tot 1.600 vierkante meter te maaien. Net als zijn zusters is het gebaseerd op dezelfde basis als het merk Automower Husqvarna, waarbij Gardena deel uitmaakt van dezelfde groep.

Prestatie

Gardena R160Li robotmaaierGardena verkoopt twee modellen Sileno grasmaaiers. Met zijn overwegend blauwe schaal is de “all-in-one” Sileno (R100Li) in staat om tot 1.000 m² te maaien, terwijl de Sileno+ (R130Li) zich onderscheidt door een overwegend grijze schaalkleur. Daarnaast kan de R130Li kan maaien tot 1.300 m² en heeft hij een “adaptieve timer” functie waarmee de maaifrequentie kan worden aangepast aan de groeisnelheid van het gazon. Afgezien van deze verschillen zijn de twee robotmaaiers technisch identiek. Het model R160Li is een superieur, dat tot 1.600 m² gazon kan maaien.

Functies aangepast aan eenvoudig terrein

De Gardena R160Li is de eerste robotmaaier van Gardena met een maaicapaciteit van 1.600 m². Net als de overgrote meerderheid van de grasmaaiers op de markt, gebruikt de Gardena R160Li een perimeterkabel om de grenzen van het te maaien gebied te bepalen. De installatie is eenvoudig. Bevestig de elektrische kabel met behulp van de meegeleverde nagels (400 eenheden) op een variabele afstand, afhankelijk van de aard van de gazonrand. 10 cm van een bestrating van gelijke hoogte of hoogte minder dan 5 cm, 30 cm van een haag, 35 cm van een muur of andere fysieke barrière. Vervolgens sluit je de twee uiteinden aan op het basisstation dat hem van een lage intensiteit stroom voorziet.

Hierdoor kan de automatische grasmaaier de grenzen van het te maaien gebied detecteren wanneer zijn magnetische veldsensoren de kabel naderen of passeren. De installatie vereist geen bijzondere vaardigheid. Tevens hoeft de kabel ook niet diep te worden ingegraven, omdat deze in het begin al niet goed zichtbaar is. Na verloop van tijd wordt de perimeterdraad snel bedekt door het nieuwe gazon. De draad “verdwijnt” vanzelf na enkele maanden. Een grensdraad ingraven is wel verstandig als je van plan bent om het gazon te verticuteren.

Installatie Gardena R160Li

Een bijzonderheid van Gardena grasmaaiers is de installatie van een geleidingsdraad om de robot grasmaaier naar het te maaien gebied te leiden. Via deze geleidingsdraad kan de maairobot zijn oplaadbasis terugvinden. Inderdaad, ze hebben geen optie om de perimeterkabel te volgen. Dit lijkt zeer verrassend, omdat de equivalente modellen bij Husqvarna en de meeste robots op de markt deze functie wel bieden. Gelukkig is deze actie niet al te lastig en het gebruik van een geleidingsdraad maakt het zeer eenvoudig om de startgebieden van het maaien te definiëren. Zelfs om de grasrobot naar een gebied te leiden dat moeilijk toegankelijk is. Er kunnen maximaal 3 startpunten worden gedefinieerd, elk met een maaifrequentie (in procenten). Deze unieke configuratiemogelijkheid heeft als voordeel dat er op de meeste situaties kan worden ingespeeld.

Laadstation en stroomverbruik

Het laadstation van de robot maaier moet op het gazon worden gemonteerd in een open ruimte. Het liefst op minder dan 10 meter van een stopcontact, aangezien dit de lengte is van de meegeleverde stroomkabel (20 m optioneel). Met betrekking tot het stroomverbruik van de basis hebben we 2 W gemeten wanneer de Gardena R160Li niet wordt belast. Een ECO-modus maakt het echter mogelijk om de stroomtoevoer af te sluiten wanneer de belasting voltooid is (0 W).

Onderhoud Gardena R160Li

Op het gebied van onderhoud heeft de Gardena R160Li robotgrasmaaier veel voordelen. Het is relatief gemakkelijk om toegang te krijgen tot de batterij, gehuisvest aan de onderkant, achter een deksel dat wordt vastgehouden door 4 Torx-schroeven. Het verwisselen van de robotmaaier mesjes is ook heel eenvoudig (één schroef per mes). De fabrikant levert 9 reserveonderdelen, die minstens één keer per seizoen moeten worden vervangen. Vaker kan ook, als de grasmaaier robot veel takken of andere vaste elementen op het gazon tegenkomt.

Ontwerp Gardena R160Li

Qua design maakt de maaier gebruik van de kleurcodes van de fabrikant, met een dominante blauwe, donkergrijze en een paar accenten lichtgrijs. De kunststoffen zijn van goede kwaliteit, de afwerking is van goed niveau en de maaier ziet er vrij robuust uit. Dit is niet verwonderlijk gezien het feit dat Gardena is gebaseerd op dezelfde basis als Husqvarna.