Een hakselaar gebruiken

Tips om het meeste uit je hakselaar te halen

Takken en grote snoeiwerken van je bomen en struiken kunnen voor afval opleveren die moeilijk te verplaatsen is. Ze zullen snel je groenafvalbak vullen en het zal eeuwen duren om af te breken, dus het kan een reis naar de recyclingafdeling van de gemeente, een vreugdevuur of zelfs het inhuren van een dure container betekenen. Een tuin hakselaar kan je tuinsnoeiingen snel en effectief reduceren tot nuttige mulch, waardoor je tijd en moeite bespaart.

Een hakselaar gebruiken

Een hakselaar gebruiken - Einhell Classic GC-RS 2845 CBHakselaars zitten in wezen in het midden tussen grotere en krachtigere ‘houtversnipperaars’ en minder krachtige ‘hakselaars’ – deze zijn ontworpen om zachter groen materiaal zoals bladeren te versnipperen en te versnijden, terwijl houtversnipperaars veel grotere stukken hout aankunnen en de neiging hebben om te worden aangedreven door een verbrandingsmotor. Zoals hierboven vermeld, is het niet aan te raden om van de grond geplukte bladeren in een hakselaar te plaatsen, vooral omdat er een groot risico bestaat dat er stenen aanwezig zullen zijn die het blad of de messen kunnen beschadigen. Hakselaars hebben geen last van dit probleem omdat ze de neiging hebben om een soortgelijk snijmechanisme te gebruiken als een strimmer, waarbij ze in plaats daarvan een flexibele plastic snijlijn gebruiken. Het nadeel van hakselaars is echter dat ze niet in staat zijn om harder materiaal te versnipperen.

10 top tips voor het gebruik van je hakselaar

Als je voor het eerst een hakselaar in de tuin gebruikt of een nieuwe versnippermachine hebt waar je aan moet wennen, zullen onze 10 top tips je helpen om het meeste uit je apparaat te halen.

  1. Versnipper het materiaal kort na het snoeien, omdat het hout dan iets zachter wordt en gemakkelijker zal composteren.
  2. Wissel sappig, groen afval zoals heggensnoeisel af met meer droog, houtachtig materiaal om verstopping van de messen te voorkomen.
  3. Reinig de messen na het versnipperen van sappig materiaal, anders zullen de messen verstopt raken.
  4. Zorg ervoor dat de hakselaar is losgekoppeld van het stroomnet voordat je probeert verstoppingen op te heffen.
  5. Sommige sappen zijn irriterend, dus gebruik handschoenen, oogbescherming en oorbeschermers.
  6. Houd de versnippering van verschillende materiaalsoorten gescheiden: houtachtig voor mulch en groen voor compostering.
  7. Zorg ervoor dat er geen stenen in de shredder worden gestopt, omdat ze het mes stomp maken, de machine verstoppen of eruit kunnen vliegen.
  8. Steek waar mogelijk eerst het dikkere uiteinde van je takken door.
  9. Probeer er niet te veel in één keer in te stoppen en houd altijd een stevige tak over om er zachter materiaal mee door te duwen.
  10. Zorg ervoor dat de knopen en knoppen op de takken de snijdiameter van de machine niet overschrijden.

Hakselaars waarop je kunt rekenen

Als je op een missie bent om je tuin vrij te krijgen van snoeihout, is het laatste wat je wilt een tuin hakselaar die niet opgewassen is tegen die taak, blijft blokkeren, en is zo luidruchtig dat je jezelf niet kunt horen denken. Bekijk daarom hier de beste modellen.