Hoe kies je een goede verticuteermachine?

De beste verticuteermachines

Hoe kies je een goede verticuteermachine?

Ben je op zoek naar een verticuteermachine en weet je niet waar je naar moet kijken? Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten wanneer je een verticuteermachine wilt aanschaffen. Door op deze punten te letten kun je er zeker van zijn dat je een machine koopt die geschikt is voor jouw gazon. Waar moet je op letten? Er zijn vier punten die je mee kunt nemen bij het uitkiezen van een verticulator:

  • De aandrijving en het vermogen
  • De messen
  • De verticuteerhoogte
  • Handige extra’s

De aandrijving en het vermogen

Verticuteermachine kiezen? - MTD Optima 34 VEWanneer je gaat kijken naar een verticuteermachine (ook wel verticulator genoemd) kun je kiezen uit verschillende aandrijvingen. Je kunt kiezen voor handmatig verticuteren, maar met een machine ben je veel sneller. Er zijn zowel elektrische verticuteermachines als varianten die op benzine rijden. Maar wat is nu de beste verticulator? Beide hebben hun voor- en nadelen. Een elektrisch model moet altijd aan stroom verbonden zijn, maar heeft minder onderhoud nodig en een verticuteermachine op benzine heeft juist meer onderhoud nodig, maar is snoerloos en krachtiger. Hoe hoger het aantal Watt, hoe krachtiger de machine is en hoe beter je er dus mee kunt werken. In een grote tuin zul je dan ook vaak een wat krachtigere verticuteer machine nodig hebben.

De messen

Een ander belangrijk punt zijn de messen in de tuinmachine. Deze messen zorgen ervoor dat de wortels van dood gras, mos en vilt worden doorgesneden en zijn dus eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een verticuteer machine. Er zijn diverse modellen met een verschillend aantal messen. Hoe meer messen, hoe beter het resultaat is dat behaald kan worden. Kijk daarom goed naar de hoeveelheid messen in de verticuteermachine, zodat je zeker kunt zijn van een goedwerkende machine.

De verticuteerhoogte

Het is ook belangrijk om te kijken naar de verticuteerhoogte. Een verticuteermachine kan op verschillende diepteniveau’s worden ingesteld. Op deze manier kunnen ook dieperliggende wortels gemakkelijk verwijderd worden. Het verschilt per verticuteermachine op hoeveel niveau’s de machine kan worden ingesteld. Ook het gemak waarop dit gaat bepalen de kwaliteit en de gebruiksvriendelijkheid van de machine.

Handige extra’s

Tot slot kun je ook een blik werken op eventuele extra’s die je belangrijk vindt in een verticuteermachine. Er zijn een aantal mogelijkheden waar je naar kunt kijken. Sommige verticuteermachines worden geleverd met een speciale beluchtingsrol. Deze rol kun je in de tuinmachine stoppen en hiermee over het gazon gaan. Er worden als het ware gaatjes in het gazon geprikt, waardoor de bodem lucht, water en voedingsstoffen beter op kan nemen. Het is wel belangrijk om dit te doen nadat het gazon geverticuteerd is.

Verder beschikken enkele tuinmachines ook over een opvangbak waar al het afval direct in wordt opgevangen tijdens het verticuteren. Dit scheelt je een hoop werk, omdat je hierdoor achteraf het gazon niet meer hoeft te harken. Daarnaast hebben sommige verticuteermachines ook een inklapbare duwboom. Hierdoor neemt het toestel veel minder ruimte in beslag en kun je hem vrijwel overal neerzetten. In een schuur of garage neemt de verticulator bijna geen ruimte in, en dus is dit een extra goede reden om voor een dure of goedkope verticuteermachine te kiezen, dus filter je weg naar de beste verticuteermachine!