Keuzestress? Zo kies je een goede bosmaaier uit voor je tuin

Keuzestress? Zo kies je een goede bosmaaier uit voor je tuin

Wanneer je op zoek gaat naar een goede bosmaaier moet deze vanzelfsprekend van goede kwaliteit zijn. Daarnaast zijn natuurlijk ook de prijs en de functies een belangrijk onderdeel van je uiteindelijke keuze voor een tuinmachine. Er zijn tientallen bosmaaiers verkrijgbaar die op het eerste gezicht allemaal hetzelfde doel hebben: jou tot hulp zijn bij het snoeien en trimmen van je tuin. Waar moet je allemaal op letten als je een bosmaaier uit gaat kiezen? Dat lees je hier!

Waar gebruik je de bosmaaier voor?

Als eerste ga je kijken naar de reden dat je een bosmaaier aan wilt schaffen. Er zijn een aantal mogelijkheden waarvoor je de bosmaaier kunt gebruiken. Als je aan het water woont heb je veel te maken met riet, allerlei grassoorten en grof onkruid. Om dit goed weg te kunnen snoeien kun je gebruik maken van een krachtige bosmaaier. Ook als je af wilt van hoog gras in de tuin is de bosmaaier een goede oplossing. Je kunt een bosmaaier hier op uitkiezen: kies je voor de beste bosmaaier die gespecialiseerd is in hoog gras of juist het zwaardere werk?

De aandrijving en het vermogen

Een ander punt waar je op moet letten is de aandrijving. In de meeste gevallen is dit een benzinemotor. Een groot voordeel hiervan is dat je draadloos aan het werk gaat en zo overal makkelijk bij kunt komen. Helemaal als je vlakbij het water moet gaan snoeien is dit wel zo prettig. Je hebt dus geen last van verlengsnoeren of allerlei andere kabels die in de weg kunnen zitten. Een nadeel van benzine is wel dat het een stuk minder milieuvriendelijk is, maar daar zijn gelukkig ook steeds meer oplossingen voor. Zo kun je voor een benzine bosmaaier kiezen met een katalysator voor een effici├źntere verbranding.

Het gewicht en het geluid

Ook is het belangrijk om te kijken naar het gewicht en het geluid van de trimmer. Benzine bosmaaiers zijn over het algemeen wat zwaarder dan modellen op accu of elektrische bosmaaiers. Dit betekent dat het onaangenaam kan zijn om deze tuinmachine langere tijd te gebruiken. Veel bosmaaiers hebben hier een oplossing voor: een draagriem of schouderband waarmee je het gewicht beter kunt verdelen en zo langer door kunt gaan. Ook met het geluidsniveau moet je rekening houden, dit kan soms wel oplopen tot meer dan 115 dB. Kies daarom wel voor de juiste accessoires als je deze bosmaaier aanschaft.

Let op de functies

Welke functies heeft een bosmaaier en wat kun je hier precies mee? De meeste bosmaaiers doen precies wat je van ze vraagt, maar je kunt ook nog kiezen voor wat extra accessoires. Je kunt hierbij denken aan een telescopische steel die je kunt verstellen en aanpassen aan je lengte voor optimaal gebruiksgemak. Maar ook een Tap & Go functie of een draaibare trimkop om zo bij de moeilijk te bereiken plekken te komen. Wanneer je op deze punten let en kijkt naar wat jij belangrijk vindt, kun je een goede bosmaaier uitkiezen waar je lang van kunt genieten.