Dit zijn de 5 veiligheidsfuncties op een heggenschaar

De beste heggenscharen

5 veiligheidsfuncties op een heggenschaar

Door de scherpe messen is het gebruik van een heggenschaar niet altijd zonder risico. Gelukkig zijn de heggenscharen door de jaren heen steeds meer ontwikkeld en worden ze steeds veiliger. Er zijn een aantal belangrijke veiligheidsfuncties die je bij de meeste heggenscharen terug kunt vinden. Deze functies zorgen ervoor dat er geen ongelukken kunnen gebeuren met de snoeimachine. Bijvoorbeeld als een klein kind er aan zit of wanneer je tegen een muurtje aankomt tijdens het snoeien. Welke veiligheidsfuncties kun je tegenkomen bij een heggenschaar?

Kabeltrek beveiliging op een elektrische heggenschaar

Veiligheidsfuncties op een heggenschaar - McCulloch PowerCut Li-58HT accu heggenschaarDe meeste elektrische heggenscharen hebben een functie die kabeltrek beveiliging heet. Wanneer je een elektrische heggenschaar gebruikt betekent dit dat je continue stroomvoorziening benodigt, maar je hebt vaak wel een verlengsnoer nodig om overal bij te kunnen. Het kan gebeuren dat je tijdens het snoeien het verlengsnoer er per ongeluk uit trekt, maar dit is verleden tijd met de kabeltrek beveiliging. Je kunt dus non stop door blijven snoeien zonder dat je gehinderd wordt door de kabel.

QuickStop systeem

Dit handige systeem zorgt ervoor dat de messen van het tuingereedschap binnen een seconde stilstaan. Wanneer je iets raakt of wanneer je je handen van de grepen afhaalt zal het QuickStop systeem ervoor zorgen dat de messen niet meer verder werken. Deze messen zijn namelijk erg scherp en kunnen voor ongelukken zorgen. Om dat te voorkomen is het QuickStop Systeem ontwikkelt. Deze beveiliging zit meestal op heggenscharen met accu.

Tweehands beveiliging

Een ander handig systeem dat op de meeste heggenscharen te vinden is, is de tweehands beveiliging. Dit betekent dat je het apparaat met twee handen vast moet houden om ervoor te zorgen dat de heggenschaar aan gaat. Op deze manier voorkom je dat kleine kinderen of dieren die in de buurt zij het tuingereedschap in een onbewaakt moment aanraken en de machine aangaat. Om deze gevaarlijke momenten te voorkomen is de tweehands beveiliging ontworpen.

Antiblokkeersysteem

De meeste snoeimachines hebben een maximale takdikte. Dit betekent dat takken in de heg of struik ook doorgesneden kunnen worden. Het antiblokkeersysteem zorgt ervoor dat je dit moeiteloos kunt doen zonder dat de heggenschaar blokkeert. Deze beveiliging is zowel te vinden op elektrische heggenscharen als heggenscharen met accu en benzine heggenscharen.

Aanstootbescherming

Bij een heggenschaar op accu zit vaak een aanstootbescherming. Deze veiligheidsfunctie zorgt ervoor dat er geen terugslag plaatsvindt wanneer je tijdens het snoeien tegen een harde ondergrond of een stenen muur aankomt. Op deze manier kun je veiliger aan het werk gaan.

Je eigen veiligheid waarborgen

Om zelf zo veilig mogelijk aan te slag te gaan is het aan te raden om gebruik te maken van een veiligheidsbril en handschoenen. Door de veiligheidsbril op te zetten voorkom je dat rondvliegende takjes niet in je gezicht of ogen terecht komen. Handschoenen zijn handig om zo goede grip te hebben op te handvatten. Daarnaast voorkomen ze pijnlijke handen als je lang bezig bent. Daarnaast is het ook belangrijk om de tuinmachine goed te onderhouden, waar je meer over leest in het artikel over heggenschaar onderhoud.