De werking van een tuinfrees
Een tuinfrees wordt gebruikt om de schop en schoffel te vervangen. Maar ze kunnen meer doen, zoals onkruid wieden, de grond losmaken of voorbereiden voor het zaaien. De techniek van deze tuinmachines is relatief eenvoudig: een motor drijft de snijas aan via een V-riem of tandwielen, waarop de snijbladen zijn verschoven. Op grotere machines kunnen zelfs verschillende bladsnelheden worden ingesteld.
Tuinfrees voor de grondbewerking
De messen worden naar voren gedreven en werken zich een weg naar de grond. Tegelijkertijd trekken ze de cultivator naar voren, wat het voor de bediener gemakkelijker maakt om de machine te besturen. Met ons 3 stappenplan voor tuinfrezen gaat je klus altijd lukken.
Snijmes
De geslepen en gebogen hakmessen snijden in de stevige grond, de volgende messen hakken en pletten de grond verder fijn. Als de grond voorheen stevig en hard was, wordt deze na één of meer malen passeren met een tuinfreesmachine fijn voorbereid en zaaiklaar gemaakt. Bij deze grondbewerking wordt het bestaande onkruid gewied en tegelijkertijd in de bodem gewerkt.
Diepte-instelling
De diepteverstelling van de roterende snijkop bij klassieke motorhakselaars wordt geregeld door de grondfrees die achter de messen is gemonteerd. Om energie te besparen bij het gebruik van een tuinfrees, moet de juiste werkdiepte van het hakspoor en de bijbehorende snelheden van de maaikop worden ingesteld – bodemtype, bodemvocht, hakselen of onkruidbestrijding.
Werken met de tuinfrees
Zaadbedbereiding is ongetwijfeld de belangrijkste taak van de tuinfrees. In bestaande gewassen kan het echter ook worden gebruikt voor tijdelijk wieden. Zo verwijder je niet alleen onkruid, maar verkruimel je ook de bodem. Dit is niet alleen belangrijk voor de watervoorziening van de planten, maar ook voor de structuur van de bodem.
Droge grond
Zandige tot licht leemachtige gronden zijn ideaal voor gebruik met een tuin freesmachine. Ze kunnen nog steeds worden bewerkt met een tuinfrees, zelfs als de watertoestand meestal te nat of te droog is. In zeer leemachtige of kleiachtige gronden of wanneer het (ook) droog en hard is, hebben de messen van een tuinfrees moeite om door te dringen. In dergelijke bodems is het andere uiterste, te veel water, ook problematisch. Bij het werken kan de bodem in het ergste geval dichtslibben en verdichten, wat later de drainage van het water bemoeilijkt. Het beste moment om de tuinfrees in dergelijke bodems te gebruiken om de beste resultaten te bereiken moet met vallen en opstaan worden gevonden.
Transportwiel
Voor het transport van en naar de plaats van gebruik moet een transportwiel altijd snel en eenvoudig te installeren zijn. Vaak zijn deze eenvoudige wielen al aan de voorkant gemonteerd en zorgen ze ervoor dat de tuinfrees niet te diep in de grond graaft met het hakspoor en beter in balans kan worden gehouden.
Technologie en differentiatie
Met de tuinfrees en de wens van veel hobbytuiniers om hun eigen grond weer te bewerken en hun eigen groenten te oogsten, heeft het schoffelen met de motor een renaissance doorgemaakt. De ingebouwde technologie bepaalt de prijs, zoals bijna overal elders. Wie langer en vaker met een tuinfrees wil werken, let vooral op het comfort. Maar doe dit alstublieft voordat je een nieuwe tuinmachine koopt, want je rug, armen en handen zullen de machinist onmiskenbaar door pijn laten zien of de beslissing juist was of niet. Een van de belangrijkste kenmerken van een motor tuinfrees zijn:
- Zeer goede trillingsdemping, die de overdracht van trillingen naar staven en armen effectief beperkt
- De eenvoudige hoogte- en zijwaartse verstelling van de stuurstang
- Voorwaartse en achterwaartse versnellingen voor eenvoudig manoeuvreren in het bed
- Snelle verandering van de diepte-instelling van de hakspoor
- Eenvoudige bevestiging van eventuele extra uitrusting, zoals ploegen en cultivatoren
Als je bijvoorbeeld je tuinfreesmachine naar de plaats van gebruik in de auto moet vervoeren, moet je letten op grote en stabiele transportwielen, een inklapbaar stuur en passende transporthandvatten.
Kleine tuinfrees
De verkleining van de grootte van tuinfrezen is waarschijnlijk de belangrijkste innovatie: dit werd mogelijk gemaakt door de kleine en zeer krachtige handverbrandingsmotoren. Het motorvermogen ligt rond de 0,8 tot net onder de 2,0 kilowatt. Het werkgereedschap is daarom slechts 25 cm breed en het gewicht van de complete schoffel is minder dan 15 kilogram, wat binnen een bereik ligt dat ook vrouwen gemakkelijk kunnen hanteren.
Elektromotor schoffel
Elektromotorschoffels zijn gewenst door hun zeer lage geluidsniveau. Als aandrijving wordt een 230 V elektromotor gebruikt, met als nadeel dat deze afhankelijk is van een stopcontact en kabel. Er zijn elektrische tuinfrezen met V-riemaandrijving voor de hakselmeting.