De voor- en nadelen van hakselaars
Steeds meer gemeenschappen omarmen duurzame en milieuvriendelijke manieren om zich van afval te ontdoen, zoals blijkt uit de plotselinge populariteit van tuingereedschap zoals houtversnipperaars en hakselaars. Stortplaatsen vullen zich en veroorzaken meer problemen dan ze oplossen. Daarom zijn veel mensen overgestapt op recycling en aanpassing om hun afval te verminderen.
Een van de meest voorkomende bronnen van afval is organisch afval dat door gazontuinen wordt geproduceerd. In plaats van ze te verbranden of naar stortplaatsen te sturen, kun je snoeisel en takken omzetten in compost en mulch van hoge kwaliteit met een hakselaar. Het maken van composthoopjes is de laatste jaren aanzienlijk in populariteit toegenomen. Veel mensen die een composthoop hebben, doen het echter niet goed. Diverse composthoopjes krijgen weinig aandacht en worden in een verborgen hoekje van de tuin geplaatst waar snoeisel en voedsel op kan worden gegooid en vergeten. Sommige mensen daarentegen nemen compostering serieus. Ze proberen zelfs de zogenaamde hete compostering te bereiken, waarbij de hoop wordt gemengd en de temperatuur rond de 70 graden Celsius wordt gehandhaafd.
Het composteren heeft 3 grote voordelen:
- Het composteringsproces verloopt sneller, soms in drie tot vier maanden.
- De geproduceerde compost is evenwichtig en van een hogere kwaliteit. Doordat de hoop vaak wordt gemengd, hebben de voedingsstoffen minder mogelijkheden om uit te lekken.
- De hoger dan normale temperatuur doodt onkruid, waardoor een steriele composthoop ontstaat.
- Heet composteren is vrij eenvoudig te doen. Er moeten echter eerst 3 voorwaarden bestaan om het te laten gebeuren.
- Er moet voldoende composteermateriaal zijn om te beginnen.
- Het organisch afval moet de juiste verhouding hebben tussen stikstofrijk, groen materiaal, koolstofrijk, bruin materiaal en water.
- Het gebied moet goed geventileerd zijn.
Het zou gemakkelijker zijn om aan de 2e en 3e voorwaarde te voldoen als je een tuin hakselaar hebt. Hakselaars helpen het houtachtige materiaal in kleine stukjes te hakken. De kleine stukjes helpen lucht en bacteriën om in de hoop te komen, wat betekent dat meer van het oppervlak bedekt is. Het versnipperen van het organisch afval zal zeker helpen bij de hete compostering. Er zijn echter momenten waarop de versnipperaars in de tuin lastig om te gebruiken zijn. Net als elke machine heeft ook een hakselaar zijn nadelen. Hier zijn een paar nadelen van het gebruik van een hakselaar.
1. Ze zijn een beetje traag
Huishoudelijke hakselaars hebben kleine inhammen om het veiliger te maken voor thuisgebruik. Commerciële en industriële modellen hebben grotere trechters, maar die zijn te krachtig en gevaarlijk voor de meeste huizen. De inlaten zijn zo klein dat er maar een paar takken tegelijk in passen, en je moet het rondduwen, trekken, schudden en misschien een stokje of twee gebruiken om die houtachtige dingen gewoon mee te duwen. En het versnipperen van struiken die overal heen gaan kan bijzonder pijnlijk zijn.
2. Ze hebben de neiging om vast te lopen
Het versnipperen zal in het begin snel gaan, maar na een tijdje zul je merken dat de versnipperde stukjes niet meer uit de goot komen en de inlaat stopt met het ontvangen van materiaal. Dit gebeurt meestal wanneer je het materiaal dat erin wordt gestopt niet in evenwicht is. Wil de tuinmachine te veel groenafval voeren zonder het uit te balanceren met droog bruin afval, dan is dit een recept voor een verstopping. En als dat eenmaal het geval is, moet je de machine loskoppelen, openen en schoonmaken voordat je weer kunt beginnen met versnipperen.
3. Lawaaiig
Hakselaars zijn niet bepaald de stilste machines. Er zullen ook veel houtsnippers rondvliegen. Dit betekent dat je een veiligheidsbril en oorbeschermers moet dragen om je gehoor en gezichtsvermogen te beschermen.