De heg snoeien met een elektrische heggenschaar in vier stappen

De beste heggenscharen

De heg snoeien met een elektrische heggenschaar in vier stappen

Wanneer je naar buiten kijkt kan het je zomaar opvallen dat de heg in je tuin nu toch wel erg groot geworden is. Dan is het tijd geworden om hem toch eens goed bij te snoeien. Op deze manier ziet hij er niet alleen weer verzorgd uit, maar kan hij ook weer helemaal opnieuw beginnen met groeien en ben jij er zeker weer een half jaar vanaf. Maar hoe ga je nu precies aan te slag? Is er een speciale methode om te snoeien en hoe snoei zo dat je een rechte heg krijgt? Dit is snoeien in 4 stappen met een heggenschaar.

Stap 1: kies een goede heggenschaar

De eerste en meest belangrijke stap is het uitkiezen van een goede heggenschaar. Kijk hierbij naar hoe groot je heg is, zodat je het juiste formaat heggenschaar kunt kopen. Er zijn heel veel verschillende soorten tuinmachines, maar je kunt toch het beste kiezen voor een elektrische heggenschaar, een heggenschaar op accu of een benzine heggenschaar. Deze modellen hebben veel kracht en kunnen gemakkelijk een heg of struik goed en strak snoeien. Wil je weten welke heggenscharen er allemaal te koop zijn en welke je het beste kunt nemen? Zowel dure als voordelige heggenscharen kun je vinden op onze website.

Stap 2: zorg voor een goede voorbereiding

Snel en veilig een heg snoeien in 4 stappenEen goed begin is het halve werk en daarom is het ten tweede van belang om goed voor te bereiden op het snoeien van een heg. Zorg ervoor dat je de nodige beveiliging en heggenschaar accessoires hebt voor bij het snoeien, zodat je zowel van te voren als na het snoeien helemaal bent voorzien. Je hebt in ieder geval nodig:

  • Een veiligheidsbril voor rondvliegende blaadjes en takjes
  • Werkhandschoenen voor een stevige grip
  • Gehoorbescherming tegen het geluid van de tuinmachine
  • Een verlengsnoer wanneer je een elektrische heggenschaar hebt
  • Spray of olie om de messen na afloop schoon te maken

Stap 3: zo moet je snoeien

Nu is het tijd en gaan we de eindelijk de heg snoeien. Het is belangrijk om het tuingereedschap met twee handen vast te houden. Op deze manier heb je een stevige grip en op de meeste heggenscharen zit een tweehands beveiliging, die ervoor zorgt dat een snoeimachine niet start wanneer je maar één hand vast hebt, om zo ongelukken te voorkomen. Hoe moet je snoeien?

  • Wat je niet moet doen: naar buiten scheren met de heggenschaar, dit zorgt voor een trechtervorm
  • Wat je wél moet doen: druk zetten naar de binnenkant toe voor een mooie rechte heg

Stap 4: heg snoeien – de afronding

Na dat je klaar bent de heg snoeien is het ook goed om naar de bovenkant van de heg te kijken. Hier kun je soms wat lastig bij, maar dit is goed op te lossen met een telescopische steel die bij de meeste merken te koop is. Je moet goed kijken naar de bovenkant van de heg om zo te kunnen bepalen waar het nodig is om te corrigeren en waar je hem door kunt laten groeien. Na afloop maak je de messen weer schoon en kun je de heggenschaar opbergen tot de volgende snoeibeurt. Heggenschaar onderhoud uitvoeren is iets wat je regelmatig moet doen om het tuingereedschap in goede conditie te houden.