De aandrijving van een grasmaaier

De beste handgrasmaaiers

De aandrijving van een grasmaaier

Of je nu kiest voor een kooimaaier, zweefmaaier, cirkelmaaier of balkmaaier, allen worden op hun eigen manier aangedreven. Bij kooimaaiers heb je de keuze uit meerdere soorten aandrijvingen, terwijl dit bij maaiers zoals bijvoorbeeld cirkelmaaiers meer gelimiteerd is. Handmatige aandrijving zal bij dergelijke grasmaaiers niet volstaan. Hieronder wordt dieper ingegaan op de soorten aandrijving die gebruikt worden door grasmaaiers. Zo kun je een grasmaaier handmatig aandrijven, aan de hand van een accu, een motor of via een kabel die aangesloten is op netstroom. Elke vorm van aandrijving heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Handmatige aandrijving

Handgrasmaaiers worden aangedreven door jezelf. Door deze voort te duwen middels je handen ontstaat een roterende beweging in de kooi van de maaier. De messen beginnen te roteren en maaien tijdens de voortgaande beweging het gras. Er zitten voor- en nadelen verbonden aan deze methode. Hoewel de tuinmachine geluidsstil, milieuvriendelijk en eenvoudig te gebruiken is, kost het tevens arbeid van degene die het apparaat vooruit duwt. Het kan een intensief klusje zijn, alhoewel velen tevens de beweging waarderen die het voortduwen van de grasmaaier oplevert. Het is maar hoe je het bekijkt.

Elektrische grasmaaiers

Elektrische maaiers hebben als voordeel dat de inspanning die je moet leveren veel lager is in vergelijking met handmaaiers. De voeding wordt aangeleverd via een kabel die aangesloten zit op het stroom. Net als de handmatige aandrijving is een elektrische grasmaaier, zeker in vergelijking met grasmaaiers die op benzine lopen, een milieuvriendelijke manier van gras maaien. Het grootste nadeel is het feit dat je altijd vast zit aan een kabel.

Accu grasmaaiers

Wanneer je niet vast wilt zitten aan een kabel, is een accu een goed alternatief. Net als bij de elektrische grasmaaier is de arbeid die je bij een accu grasmaaier moet leveren veel minder. Ook dit is een milieuvriendelijke optie die tevens vrijwel geluidloos is. Het grootste nadeel is dat je er altijd voor moet zorgen dat de accu goed opgeladen is. Wanneer dit niet het geval is, kun je immers niet gebruik maken van de grasmaaier. Robotmaaiers kunnen onder deze categorie of de elektrische grasmaaiers worden geschaard.

Benzine grasmaaiers

Tot slot zijn er de benzine grasmaaiers, welke aangedreven worden door een motor die runt op benzine. Dit zijn stevige grasmaaiers die gebouwd zijn voor grotere gazons. Geen grasveld dat te groot is voor dit soort maaiers. Echter zijn deze varianten prijzig en tevens het meest belastend voor het milieu.