Lang genieten van je bosmaaier of grastrimmer? Lees hier alles over onderhoud

Grastrimmer accessoires

Lees hier alles over grastrimmer onderhoud

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk gebruik kunnen maken van je nieuwe aanwinst: een bosmaaier of grastrimmer. Om dit te realiseren is het onderhoud van je tuingereedschap enorm belangrijk. Zowel een bosmaaier als een kantenmaaier moeten goed onderhouden worden. Na ieder gebruik moet het apparaat gecontroleerd worden en daarnaast is het belangrijk om een periodieke check te doen. Wat moet je doen met een accu en hoe houdt je een benzine bosmaaier zo lang mogelijk goed? Hier vind je alles over de onderhoud van een bosmaaier en trimmer.

Bosmaaier en grastrimmer onderhoud

Of je nu een bosmaaier of een gazontrimmer kiest: er zijn een aantal punten die bij allebei belangrijk zijn. Zo is het belangrijk om de bosmaaier of grastrimmer droog op te hangen aan een muurbeugel. Je kunt vaak ook de telescopische steel zo stellen dat het apparaat weinig ruimte in beslag neemt. Controleer bij een bosmaaier en grastrimmer na gebruik altijd de status van het mes. Maak deze schoon, net als de rest van de machine. Je kunt ervoor kiezen om de draaiende delen met een spray in te spuiten.

Het onderhoud van een accu

Wanneer je hebt gekozen voor een grastrimmer met accu is het belangrijk om deze informatie te lezen. De accu bereikt de maximale capaciteit pas na enkele keren compleet opladen en het is aan te raden om een reserve accu altijd volledig opgeladen op een koele plek te bewaren. Hoe maak je de accu schoon? De contacten moeten af en toe schoongemaakt worden met een droge doek. Hoe verleng je de levensduur van een accu? Wanneer je hem eens in het jaar meerdere keren volledig laat ontladen en daarna weer volledig laat opladen haal je het maximale uit je accu.

Benzine bosmaaier onderhoud

Het is algemeen bekend dat een bosmaaier met benzine aandrijving meer tijd in beslag neemt dan wanneer je kiest voor een andere aandrijving. Het is belangrijk om hem na gebruik op verschillende punten te controleren. Voer het onderhoud het liefst uit in een goedverlichte en beschutte plek, bijvoorbeeld in je garage. Zorg er wel voor dat je bijvoorbeeld met een Eurom ventilatorkachel het jezelf een beetje aangenaam maakt. Zo kijk je goed naar het snijgereedschap en of hier slijtage of beschadigingen op te zien is. Controleer ook regelmatig de stopknop of andere veiligheidsvoorzieningen om te zien of deze nog goed werken. Ook belangrijk: het tandwiel en de ontstekingskaars. Door deze periodiek te checken houd je de bosmaaier optimaal werkend. Maak na gebruik altijd het luchtfilter en de beschermkap schoon.

De draadspoel verwisselen

Grastrimmer onderhoud - Bosch trimmer tapdraadHet kan zowel bij bosmaaier als grastrimmer onderhoud nodig zijn: de draadspoel verwisselen. Het draad is dan op en moet vervangen worden. Dit kun je heel eenvoudig zelf doen. Je haalt de beschermkap van de spoel af en haalt de lege spoel eruit. Vervolgens maak je de nieuwe spoel gereed door beide uitstekende draden in tegenoverstelde bovenste sleuven te steken. Steek beide draden daarna door de spoelgaten en trek ze strak aan. Hierna doe je de beschermkap weer over de spoel en kun je direct weer gebruik maken van een nieuwe draad.