Bosch kettingzagen

Als je aan de naam Bosch denkt, denk je meteen aan gereedschappen uit verschillende gebieden. Of het nu gaat om kettingzagen of boormachines – het traditionele merk is in elk technisch gebied vertegenwoordigd. Elektrische kettingzagen worden gevoed door net- of lithium-ion batterijen. De wereldwijd actieve onderneming kan putten uit meer dan 100 jaar ervaring, wat de kwaliteit en functionaliteit van haar producten ten goede komt.

Bosch – Zagen met de juiste scherpte

Bosch kettingzaag - Bosch UniversalChain 18 LI accu kettingzaagBosch kettingzagen zijn verkrijgbaar in de segmenten Hobby en Professional. De groene serie voor de hobbyruimte biedt zwaardlengtes van 30 tot 40 cm. Dit maakt het gemakkelijk om brandhout en takken in stukken te snijden. Het vermogen van de AKE-serie ligt tussen de 1600 en 1900 watt. Het op batterijen werkende model heeft een accuspanning van 36 V met een capaciteit van 2,6 Ah. De kettingsnelheid is ongeveer 13 m/s, wat een redelijk gemiddelde is voor motorzagen. De gebruikte zaagketting is drievoudig verchroomd en kan lange tijd tegen de belasting. De ketting is zijdelings gespannen, er is geen extra gereedschap nodig. Het Bosch SDS-systeem maakt het ook zeer eenvoudig om de ketting te vervangen. Stalen klauwen aan de voorzijde van de behuizing zorgen voor een stevige houvast tijdens het werk. De ergonomisch gevormde handgreep zorgt voor een veilig gevoel bij het hanteren van de zaag. De terugslagbescherming aan de voorzijde activeert een onmiddellijke stilstand van de ketting bij aanraking. De automatische kettingolie zorgt voor een perfecte werking op het zaagblad.

Veiligheid is het allerbelangrijkste

De veiligheid wordt in de eerste plaats gewaarborgd door een terugslagbescherming met directe kettingremming. Bovendien moeten de volgende maatregelen in acht worden genomen bij het werken met een kettingzaag:

  • Helm met vizier, veiligheidsbril en oor bescherming
  • Werk jas
  • Beschermende broek – lang vezelig materiaal beschermt tegen verwondingen
  • Beschermende laarzen – met stalen kap en profiel voor een stevige standaard
  • Handschoenen – het beste met snijbescherming
  • Eerste hulp kit – altijd bij de hand houden

Doe-het-zelf kettingzaag van Bosch

Ook al is het niet precies de specialiteit van Bosch, toch heeft de leverancier een aantal machines in zijn assortiment opgenomen voor het huishouden en de ambachtslieden. De doe-het-zelflijn, gemarkeerd in groen, bevat meer op batterijen of op het net werkende kettingzagen met een kleiner tot middelgroot zwaard. Bosch heeft in zijn assortiment van ambachtelijke producten ook geen benzinemachines en blijft trouw aan zijn elektrische divisie.

Groene lijn Bosch kettingzagen

De doe-het-zelfproducten gemarkeerd met een groene kleur zijn bedoeld voor mensen met een eigen tuin. Maar ook degenen die aan hun dakspanten willen werken en aan sierlijsten en dunne balken willen werken, zullen het goed kunnen vinden met de elektrische tuinmachines met de identificatie AKE. De zaag, die wordt aangedreven door een 36-volt accu, heeft een zwaardlengte van 30 centimeter, en als je een groter zwaard nodig hebt, kun je gebruik maken van de net aangedreven Bosch kettingzagen. Deze hebben een zwaardlengte van 35 of 40 centimeter en zijn verkrijgbaar in verschillende producties. Ze zijn iets krachtiger, maar hebben het nadeel dat je vastgebonden bent aan de kabel. De kettingzagen gemarkeerd met een S in de productnaam hebben een SDS-systeem dat het gemakkelijk maakt om de ketting te verwisselen en aan te spannen. De producten met een 19 in de identificatie zijn met 1.900 Watt bijzonder krachtig. Het apparaat op batterijen is relatief duur. Je moet €320 zonder batterij en €440 met batterij verwachten. Een netbediende tuinmachine is al beschikbaar vanaf €100.

Blauwe Bosch kettingzaag lijn

De professionele apparaten van het doe-het-zelver assortiment verschilt niet in de zwaardlengte, maar in de prestatie verschillen. Met 2.100 Watt zijn ze krachtiger dan de sterkste apparaten van de groene lijn en dus extreem krachtig, zelfs onder belasting. Maar tot nu toe is er geen zwaard langer dan 40 centimeter. Professionele bosarbeiders moeten daarom elders kijken. De GKE-gemarkeerde kettingzagen hebben ook een geïntegreerd SDS-systeem en zijn uitgerust met een 2,5 meter lange kabel. Toch heeft de categorie professionele apparatuur veel gemeen met de doe het zelf-lijn: alle kettingzagen van Bosch zijn compact, handig en sterk. Zwaard en ketting zijn van hoge kwaliteit en werken zich een weg naar het hout. Voor een betere ergonomie zijn er gewatteerde handgrepen en voldoende veiligheidsfuncties geïntegreerd. Voor de krachtige kettingzagen moet tussen de 280 en 300 euro worden geïnvesteerd.

Conclusie Bosch kettingzagen

Het Bosch kettingzaagassortiment is klein maar fijn. Zie bijvoorbeeld de AdvancedCut 18V microkettingzaag en de Bosch EasyCut 12 accu microkettingzaag. De zagen zijn geschikt voor zowel hobbytuinders als professionals. Aangedreven door elektriciteit uit het stopcontact of oplaadbare batterijen, leveren de modellen de juiste stroom – geen onaangename benzine-geur. Batterijzagen moeten vaker worden opgeladen, maar geschikte vervangende batterijen zijn beschikbaar als toebehoren tegen een redelijke prijs. Bij de aankoop van een zaagmachine moet je bijzondere aandacht besteden aan het toepassingsgebied, de prestaties en de lengte van het zaagblad. Daarnaast heeft de producent ook ander tuingereedschap in het assortiment, zoals heggenscharen en grastrimmers.