Bosch AHS 55-20 Li heggenschaar

Bosch AHS 55-20 Li heggenschaar

  • Aandrijving: Accu
  • Lemmetlengte: 48 – 55 cm
  • Maximale takdikte: 19 -25 mm

De Bosch accu-heggenschaar wordt gekenmerkt door zijn bijzonder lichte gewicht. Inclusief de accu weegt deze heggenschaar slechts 2,6 kg, waardoor hij nog lichter is dan veel elektrische heggenscharen. Dit maakt de heggenschaar bijzonder handig in het gebruik. Toch overtuigt de Bosch AHS 55-20 Li ook op het gebied van prestaties. Het zwaard bereikt een zeer goede snijlengte van 55cm. De grote tandafstand van 20 mm zorgt ervoor dat zelfs dikkere takken gemakkelijk door de heggenschaar worden opgepakt en gesnoeid.

De Bosch heggenschaar is dus geschikt voor zowel de vorm als de achterkant van heggen. De mespunt is voorzien van een schokbescherming, Bosch noemt deze “mesbeschermer”. Dit maakt het mogelijk om langs een muur te snijden zonder het risico van beschadiging van het mes.

Voordelen:Bosch AHS 55-20 Li accu heggenschaar

  • Goede zaagprestaties
  • Bijzonder licht en aangenaam in het gebruik
  • Zaagfunctie voor dikkere takken
  • Snel lader en 18V batterij inbegrepen

De zaagfunctie van de Bosch AHS 55-20 Li

Een bijzonder kenmerk van de Bosch AHS 55-20 Li heggenschaar is de zaagfunctie. Sommige tanden aan de punt van de zaag zijn zo geslepen dat zelfs takken die niet in de 20mm tandopening passen, gezaagd kunnen worden. De fabrikant geeft aan dat zelfs takken tot 25mm gezaagd kunnen worden. We vonden deze informatie echter een beetje overdreven, het kan waar zijn, maar het zou zeer tijdrovend zijn. We vonden deze zaagfunctie slechts tot ongeveer 19mm uitvoerbaar. Voor dikkere takken raden wij de snoeischaar aan. De zaagfunctie is echter in ieder geval nuttig en 19mm is al vrij sterk.

Stroomvoorziening middels een 18V accu

De nieuwe Bosch heggenschaar gebruikt een nominale spanning van 18V. Omdat ook veel andere Bosch gereedschappen 18V gebruiken, kan de batterij ook tussen de verschillende apparaten worden uitgewisseld. Een snel lader en lithiumbatterij (18V / 2,5A) worden meegeleverd, maar de heggenschaar kan ook solo zonder batterij en lader worden besteld als er al een batterij beschikbaar is. Wij raden echter aan de tuinmachine te kopen met een batterij in de verpakking, omdat een latere vervanging van een batterij vaak duurder is.

Overige informatie

Ondanks de lagere spanning levert deze accu ongeveer evenveel energie als de accu van de 36V heggenschaar Bosch AHS 54-20 Li . De nieuwe accu heggenschaar Bosch is veel lichter en biedt zelfs een aanzienlijk hogere snijsnelheid, namelijk 2600 sneden per minuut. Een bijzonderheid is ook de zogenaamde “Quick Cut Technology”. Dit is een technologie waarbij het snoeiritme geoptimaliseerd is, d.w.z. dat de messen langer open blijven dan bij normale heggenscharen. Dit betekent dat takken en twijgen al bij de eerste snede worden gedetecteerd en gesnoeid. Dankzij het “antiblokkeerremsysteem” wordt de looprichting van de bladen geregeld door micro-elektronica in de motor. De messen worden op hetzelfde punt gepositioneerd tot de tak wordt gesnoeid. Dit werkt in de praktijk ook heel goed, maar kan natuurlijk niet helpen als de tak te dik is!

Welke heggen kun je ermee snoeien?

De heggenschaar AHS 55-20 Li is zeer geschikt voor het snoeien van middelgrote en grote heggen, mits de haag regelmatig wordt gesnoeid. De basis hiervoor is de uitstekende coördinatie van motor en transmissie, de zogenaamde Syneon-chip regelt het energieverbruik en het vermogen.Ook de accucapaciteit is indrukwekkend. Met de 2,5 Ah behoudt de Bosch AHS 55-20 Li heggenschaar zijn volle vermogen tot de accu leeg is. Omdat de AHS 55-20 Li deel uitmaakt van het “Power4All” accusysteem, kan de accu van de heggenschaar worden gebruikt om vijftien andere Bosch elektrische apparaten van stroom te voorzien, waaronder een bladblazer en een decoupeerzaag. Op deze manier hoef je slechts één batterij en één snellader aan te schaffen, wat kosten bespaart. De snoeischaar is voorzien van een handgreep en is daardoor gemakkelijk te hanteren. De schakelknoppen rond de handgreep zijn altijd eenvoudig te bedienen, ongeacht de positie van de heggenschaar.

Conclusie over de Bosch AHS 55-20 Li

Vanwege zijn goede ergonomie is dit tuingereedschap zeker de moeite waard. Het lage gewicht van ongeveer 2,6 kg (met batterij) is bijzonder positief. De accu-heggenschaar is daarom lichter dan veel oudere elektrische heggenscharen. Vanuit onze optiek worden gewicht en prestatie het best gecombineerd in deze heggenschaar. De looptijd van de heggenschaar is voldoende en uitvoerbaar, zelfs voor iets langere heggen. De laadtijd van ca. 60 minuten is zeer snel. Wij kunnen deze accu-heggenschaar zonder enige beperking aanbevelen, hij is geschikt voor zowel een gevormde snoeiwijze als voor het sterker snoeien van heggen. Tevens is het een van de beste verkochte heggenscharen van dit moment.