Bladblazers veilig gebruiken

De beste bladblazers

De veiligheid van bladblazers

Bij het kopen en gebruiken van tuingereedschap staat natuurlijk de veiligheid van het product voorop. Zo ook bij bladblazers. Over het algemeen zijn bladblazers ontzettend veilig te gebruiken en zal je hard je best moeten doen om jezelf of andere te verwonden. Toch is het een goed idee om verschillende veiligheidsmaatregelen te overwegen wanneer je een bladblazer gebruikt. Je bent immers aan het werk met een apparaat dat met hoge luchtsnelheden vuil en bladeren door de lucht blaast. Hier zetten we de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

Tip 1: gebruik gehoorbescherming

Iedereen die weleens een bladblazer heeft gezien weet dat bladblazers aardig wat herrie veroorzaken. Daarom is het van groot belang dat je gehoorbescherming gebruikt tijdens het gebruiken van de bladblazer. Vooral jij, diegene die het dichtstbij de bladblazer staat, kan gehoorbeschadiging oplopen. Er zijn stille modellen, maar echt stil zijn die niet echt. Ze hebben een geluidsniveau van maximaal 75 decibel, wat op lange termijn voor gehoorbeschadiging kan zorgen. De sterke bladblazers kunnen een geluidsniveau bereiken tot wel 110+ decibel. Dit is wel 8 keer zo veel geluid als met 75 decibel.

Tip 2: richt de bladblazer niet op mensen of dieren

Misschien wel de allerbelangrijkste veiligheidstip voor het gebruik van een bladblazer, is dat je hem nooit op mensen of dieren moet richten! Uit bladblazers komen luchtstromen tot soms wel 410 km/u, dus stel je voor dat er met die snelheid objecten op iemand afkomen. Blijf dus ver weg van alles wat leeft. Anders zouden mensen of dieren wel eens zwaar gewond kunnen raken. Met een bladblazer blaas je namelijk niet alleen bladeren weg, maar ook steentjes en andere harde objecten. Door het harde geluid van een blad blazer zal waarschijnlijk sowieso niemand te dicht bij je in de buurt willen komen, dus dat is dan weer een voordeel van het harde geluid.

Tip 3: gebruik een veiligheidsbril

Met een bladblazer blaas je over het algemeen het vuil en de bladeren van je af, maar dat wilt niet zeggen dat er geen kiezels of stenen terug omhoog kunnen kaatsen. Je zal er maar eentje in je ogen krijgen! Draag hierom altijd een speciale veiligheidsbril om je ogen te beschermen. Wil je je nog beter beschermen? Ga dan voor een complete gelaatsbescherming. Hiermee kun je je ook niet verwonden in je gezicht. Dit is vooral handig voor het werk met de zwaardere bladblazers, of in tuinen waarin je niet weet wat je gaat aantreffen.

Conclusie: veilig gebruik van bladblazers

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat het gebruik van een bladblazer niet al te veel veiligheidsmaatregelen vergt. Echter zijn accessoires als de veiligheidsbril en de gehoorbescherming onmisbaar bij het bladblazen. Deze dingen kosten niet al te veel maar zijn de investering meer dan waard. Uiteraard moet je ook wat gezond verstand gebruiken, en de tuinmachine dus nooit op mensen of dieren richten. Als je lang haar hebt, kun je dit beter vastmaken zodat het niet verstrengelt in de motor. Berg ook de bladblazer gelijk op zodra je klaar bent, zodat kinderen hem niet per ongeluk kunnen aanzetten.