De beste bladblazers

Bladblazer FAQ

Als je het beu bent talloze dode bladeren in de tuin te vinden in de herfst, dan wil je dit natuurlijk zo snel en gemakkelijk mogelijk verwijderen. Indien je vindt dat harken te veel werk en tijd kost, dan is een bladblazer echt de oplossing. Een bladblazer met zuigfunctie is zelfs nog beter, want dan kun je al het werk met één apparaat doen. Misschien heb je weleens eerder bladblazers voorbij zien komen bij de buren of op straat en heb je gedacht dat het er behoorlijk zwaar en fysiek uitputtend uitziet. Misschien dacht je wel dat bladblazen iets is wat alleen professionals doen. Maar niets is minder waar, want er zijn talloze types bladblazers op de markt waarvan er erg veel zeer geschikt zijn voor de beginnende tuinier.

Wat voor bladblazer heb ik nodig?

Wanneer je hebt besloten een bladruimer aan te gaan schaffen, heb je natuurlijk nog de vraag welk type bladblazer dan het meest geschikt voor jou is. Tegenwoordig zijn er bladblazers met accu, benzinetank en snoer op de markt. Het is zeer afhankelijk van de grootte van je tuin en je persoonlijke voorkeuren om te kunnen bepalen welk type het best voor jou geschikt is. Hieronder bieden we je een kleine handleiding voor het kiezen van de juiste bladblazer. Over het algemeen geldt hierbij dat voor kleine blaasklussen een blaaskracht van <250 km/h genoeg is, voor middelgrote klussen tussen de 250-300 km/h en voor grote blaasklussen een blaaskracht van boven de 300 km/h.

Is de accubladblazer wat voor mij?

Makita DUB362Z accu bladblazerDe accubladblazer is tegenwoordig de meest gangbare bladblazer die je kunt vinden. Het fijne van een accublad blazer is dat je niet gebonden bent aan snoeren of kabels. Op deze manier kun je in alle moeilijke hoekjes en plekjes van je tuin of gazon komen. Verschillende modellen accu bladblazers bieden verschillende capaciteiten en features. Zo heb je accubladblazers die zeer krachtig en innovatief zijn, perfect voor een groot gazon. Maar ook simpelere, lichtgewichte accubladblazers zijn te vinden. In vele gevallen moet je voor accu bladblazers de accu en de lader apart kopen, maar dit hangt van het merk bladblazer af.

Is de benzinebladblazer wat voor mij?

De benzinebladblazer is over het algemeen geschikt voor wat grotere gazons en tuinen, omdat ze een zeer lange tijd ononderbroken mee gaan. De exacte ononderbroken werktijd van een benzine bladblazer hangt natuurlijk van de inhoud van de benzinetank af. Tussen de benzinebladblazers zitten echte krachtpatsers, die je meestal op je rug of schouder zult dragen met behulp van een ergonomische band. Een nadeel van de benzine bladblazer is echter wel het feit dat het schadelijke stoffen uitstoot en dat je altijd moet zorgen dat je genoeg benzine in huis hebt. Met dit type tuinruimer ben je echter wel helemaal vrij om te gaan en staan om zo elk hoekje van je tuin bladvrij te maken.

Is de elektrische bladblazer wat voor mij?

Zoals de naam al doet vermoeden werkt de elektrische bladblazer op netstroom met een kabel. Een groot voordeel van dit type tuinmachine is dat je je nooit hoeft te bekommeren over een opgeladen accu of over het hebben van benzine in huis. De elektrische bladblazer is vooral geschikt voor kleinere tuinen, aangezien je altijd gebonden bent aan een snoer. Eindeloze verlengkabels gebruiken is dan niet echt handig. Dit is dan ook het grootste nadeel van dit soort tuinruimer. Echter is deze blad blazer wel erg milieuvriendelijk en uiterst geschikt voor beginnende tuiniers. Ook maken ze zeer weinig lawaai vergeleken met bijvoorbeeld benzinebladblazers.

Welke accessoires heb ik nodig voor een bladblazer?

Welke accessoires je nodig hebt tijdens het gebruiken van een bladblazer heeft alles te maken met je veiligheid. Je bent immers bezig met het wegblazen van vuil met hoge luchtsnelheden. Je veiligheid is het allerbelangrijkste wat er is tijdens het tuinieren en dus kunnen we het belang van de juiste accessoires niet genoeg benadrukken. Doe bijvoorbeeld altijd gehoorbeschermers op je hoofd tijdens het werken. Een veiligheidsbril is ook essentieel voor optimale veiligheid. Hiermee voorkom je dat opvliegend tuinafval in je ogen terecht komt. Tussen de bladeren kun je immers niet duidelijk zien of er scherpe objecten tussen zitten. Met gehoorbescherming en een veiligheidsbril kun je dus een hele hoop ellende besparen!

Hoe kan ik een bladblazer het beste onderhouden?

Een bladblazer is over het algemeen behoorlijk onderhoudsvriendelijk, maar net zoals ieder ander gereedschap is het nodig hem zo nu en dan een onderhoudsbeurt te geven. Omdat je met afval werkt kan bijvoorbeeld de buis behoorlijk vies worden, dus is het belangrijk dat je de tuinmachine regelmatig poetst met een handborstel. Dit gaat het gemakkelijkst als je het vuil eerst laat opdrogen. Aangezien je met bladeren en takjes werkt kan het zijn dat je zo nu en dan per ongeluk grote takken of zelfs stenen opzuigt. Om dit te voorkomen is het beter om het afval eerst bij elkaar te blazen en daarna op te zuigen.

Wat zijn de beste bladblazer merken?

Tegenwoordig zijn er talloze merken en bedrijven die bladblazers produceren. Wij kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos wellicht niet meer kunt zien, dus voorzien wij je graag van informatie over een paar topmerken. Bij het kopen van een bladblazer kan het gegarandeerd niet fout gaan met een exemplaar van een merk als McCulloch, Powerplus, Gardena, Stiga, Ryobi, Black & Decker, Wolf Garten of Makita. Deze merken zijn ieder erg innovatief en hebben jarenlang ervaring met het produceren van bladblazers en andere tuingereedschappen.

Heb ik een bladblazer of bladzuiger nodig?

Wanneer je je gaat oriënteren op het kopen van een bladblazer, zal je erachter komen dat er ook varianten verkrijgbaar zijn met een zuigfunctie. Dit is ideaal, want zo hoef je geen zwaar fysiek werk te verrichten met een hark en losse zak om alles op te ruimen. Vaak is de zuigfunctie al geïntegreerd in de bladruimer, maar je kunt ook losse bladzuigers vinden. Bladzuigers hebben in de meeste gevallen een versnipperaar, die de bladeren en het tuinvuil eerst versnippert voordat het in de opvangzak terecht komt. Dit is belangrijk, want zo wordt de ruimte in de opvangzak optimaal benut en kun je langer doorwerken.