Black & Decker GTC18502PC heggenschaar

Black & Decker heggenschaar

Black & Decker GTC18504PC heggenschaar

  • Aandrijving: Accu
  • Lemmetlengte: 40 – 47 cm
  • Maximale takdikte: 12 – 18 mm

De Black & Decker GTC18504PC heggenschaar weegt 2,6 kilogram inclusief batterij. Dit maakt deze snoeimachine op batterijen tot een lichtgewicht heggenschaar die comfortabel vast te houden en gemakkelijk te vervoeren is. Oudere hobbytuinders zullen met dit tuingereedschap niet snel buiten adem raken. Ook de polsen zijn opgelucht.

Welke voordelen heeft de Black & Decker GTC18504PC heggenschaar naast zijn lage gewicht?

Black & Decker GTC18504PC-QW accu heggenschaarVanuit het oogpunt van de meeste kopers zal de accu heggenschaar er niet voor terugdeinzen om de vergelijking met een elektrische versie te doorbreken. Dit komt vooral doordat het vermogen en de duurzaamheid van je accu ook voldoende is voor middelgrote heggen en er geen kabel achter je aan hoeft te worden getrokken. In de ogen van de gebruiker is dit een groot voordeel – inclusief de op deze manier verkregen mobiliteit. Maar als je het veilig wilt spelen, moet je een tweede batterij kopen. Het grote nadeel is de meegeleverde lader. Deze is een beetje zwak en het duurt volgens de fabrikant lang om op te laden. Wie de snoeimachine na het werk gewoon weer op de plank in de eigen tuin zet, zal nauwelijks nog ongemak merken. Maar wie de mobiliteit van het batterij gevoede apparaat intensief wil benutten en het van A naar B wil transporteren, zal zich ergeren aan de te dunne en te omvangrijke mesbescherming als het omhoog wordt getrokken.

Voordelen

  • Snijdt sterk en goed
  • Gering gewicht
  • Gemakkelijk te hanteren
  • De batterij past ook op andere Black & Decker batterijgereedschappen

Nadelen

  • Zwakke lader met lange oplaadtijd
  • Messenbescherming te dun en te omvangrijk

Messenbeschermhoes alleen van folie gemaakt

De nieuwe heggenschaar van Black & Decker wordt aangeboden in twee versies, één onder de aanduiding GTC18502PC met 2 Ah batterij en één onder de aanduiding GTC18504PC met 4 Ah batterijen. De verschillen zitten alleen in de levensduur van de batterij. De accu snoeischaar wordt geleverd met een snel lader, een 2 Ah lithiumbatterij en een eenvoudige zwaardbeschermer. De zwaardbescherming van deze heggenscharen bestaat alleen uit een soort foliezakje. De handgreep en het beschermend zwaard worden gedemonteerd geleverd, zodat ze na ontvangst van de heggenschaar gemonteerd moeten worden. Dit is echter vrij eenvoudig, de handbescherming is alleen ingestoken en de handgreep is stevig vastgeschroefd met 4 schroeven. Daarna is de heggen schaar al volledig operationeel, zelfs de geplaatste accu is al voor geladen.

18V oplaadbare batterij en snel lader

Black & Decker gebruikt de populaire 18V batterijen van de GTC18502PC heggenschaar, die ook gebruikt worden in andere Black & Decker gereedschappen of tuingereedschap. Een prettige zaak voor klanten die al andere apparaten van deze fabrikant gebruiken. De meegeleverde lader laadt de lithiumbatterij in ongeveer uur op. Een LED op de lader geeft de laadtoestand aan, als de accu volledig is opgeladen, brandt de LED permanent. Helaas hebben de batterijen zelf geen capaciteitsindicator. De lader is ook geschikt voor Black & Decker batterijen met 14,4V.

Looptijd

De looptijd is natuurlijk sterk afhankelijk van de belasting van de snoeischaar, als er dikkere takken worden gesnoeid is deze korter dan als er alleen maar een gevormde snede wordt gemaakt. In de test hadden we een gemiddelde looptijd van ongeveer 35-40 minuten, wat meestal voldoende is voor het knippen van middelgrote en iets grotere heggen. Als je bijzonder grote heggen hebt, kun je ook een batterij met een grotere capaciteit kopen. Of je kunt de set gebruiken die een 4 Ah bevat, wat natuurlijk het goedkopere alternatief is.

Snijdt nog dikkere takken af

De snijlengte van het zwaard is 50 cm, dus het is net genoeg om snel grotere heggen te snoeien. De gemeten mesafstand is 18mm en de door de fabrikant opgegeven snijdikte is ook 18mm. In onze snijtest, waarbij we met de heggenschaar echt precies gemeten takdiktes knippen, konden we bevestigen dat de heggenschaar ook een 18mm tak kan knippen. Dit was echter echt het maximum en duurde een tijdje. Relatief snel kan men ook met deze tuinmachine tot ca. 16-17mm snoeien. Maar dit is ook een goede waarde, zelfs elektrische heggenscharen hebben vaak problemen met dikkere takken.

Speciale knop aan de bovenzijde maakt beknelde takken los

Wanneer deze PowerCommand knop samen met de aan/uit-schakelaar, veiligheidsvergrendeling en handgreep wordt ingedrukt, voeren de messen langzamere maar krachtigere mesbewegingen uit. Dit zorgt er meestal voor dat vastzittende takken ook worden afgeknipt of in ieder geval losgemaakt kunnen worden. Op zich een goede oplossing, maar de bediening is een beetje gecompliceerd omdat je, zoals gezegd, ook de schakelaar moet aanzetten.

De Black & Decker GTC18502PC is licht

Met slechts 2,9 kg incl. accu is de accu heggenschaar GTC18502PC van Black & Decker momenteel een van de lichtste accu-heggenscharen. De tuinmachine weegt slechts ongeveer 300g. Het werkt nog steeds heel goed met deze heggenscharen. De handgreep met all-round veiligheidsschakelaar maakt het mogelijk om de snoeimachine altijd zonder pijn in de pols te geleiden. Hij heeft geen draaigreep, maar dat is echt niet nodig voor accu heggenscharen met zo’n licht gewicht.