Alles wat je moet weten over het gebruik van een robotmaaier

De beste robotmaaiers

Alles wat je moet weten over het onderhoud van een robotmaaier

Veel mensen die overwegen een robotmaaier te kopen, hebben vaak een doel met het apparaat: minder werk. Wat levert het op als je een robotmaaier koopt? Heb je nog steeds veel werk met het onderhoud? In dit artikel laten we je zien waar je op moet letten als je een robotmaaier onderhoudt en wat je moet doen.

Hoe onderhoud je een robotmaaier?

Robomow Snijmes RS modellenWat het onderhoud van een robotmaaier betreft, hoeven maairobots niet elke keer na gebruik te worden gereinigd in vergelijking met conventionele grasmaaiers. Van tijd tot tijd moet het maaiafval echter uit de luifel worden verwijderd en de machine met een vochtige doek worden gereinigd. Er moet echter voorzichtig te werk worden gegaan, omdat er niet veel water mag worden gebruikt vanwege de sensoren en elektronica. Over het algemeen dien je zeer voorzichtig met de batterij om te gaan. Om de levensduur te verlengen, is het raadzaam om de geprogrammeerde maaitijd aan te passen aan het gazonoppervlak. Dit voorkomt dat de grasmaaier onnodig lange afstanden maait. Hierdoor kan de robot grasmaaier een aantal jaren dezelfde batterij gebruiken.

Schoonmaak

Een robotmaaier verzamelt na verloop van tijd vuil en graszoden op en onder de behuizing. Dit moet regelmatig worden verwijderd. Afhankelijk van hoe groot het gazon is, zal deze schoonmaak tussen 1 week en 1 maand gebeuren. De benodigde tijd is ongeveer 5 minuten per reiniging, waarbij je een kleine handborstel gebruikt om het gras en vuil effectief te verwijderen.

Laadstation en messen

De messen van een maairobot hebben een aanzienlijk kortere levensduur en moeten één tot twee keer per seizoen worden vervangen. Dit is echter wel afhankelijk van de aard van de bodem en het gazon. Voordat je de messen wisselt is het belangrijk om de maaier uit te zetten (en af te koppelen van de stroombron). Zodra de temperatuur daalt en de winter daar is, zet je de automatische grasmaaier de volledig opgeladen accu op een vorstvrije plek om schade te voorkomen. Tevens kun je ook beter het laadstation (indien mogelijk) in de wintermaanden in je huis of garage zetten.

Messen vervangen

Een mes wordt bot, of je nu een standaard grasmaaier of een grasmaaier hebt. Daarom dien je deze messen om de paar maanden te vervangen. Het interval hier hangt weer af van het gazon, maar is ongeveer 2-3 maanden. Deze messen zijn echter klein en betaalbaar kun je prima online kopen. De tijd voor het vervangen van het mes is ongeveer 5 minuten en is gemakkelijk uit te voeren. Zorg er wel voor dat de robotgrasmaaier volledig is uitgeschakeld bij het vervangen van de messen.

Vervang de batterij

De meeste robotmaaiers draaien op oplaadbare batterijen, een paar zelden op zonne-energie. Hierdoor moeten de accu na een bepaalde tijd worden vervangen. Uit persoonlijke ervaring kunnen we zeggen dat de batterijen erg lang meegaan. Maar als je dan toch na verloop na een paar jaar de batterij moet vervangen, dan hoef je op dat moment niet veel te betalen. Vervangende batterijen zijn verkrijgbaar van €40 tot €70, afhankelijk van welk model je hebt. Met een beetje ervaring kun je dit ook zelf verwisselen. Wie echter geen ervaring heeft op dit gebied, moet beslist een beroep doen op een specialist of de ondersteuning van de fabrikant. Dit zal niet lang duren om te veranderen en daarom zullen de kosten in dit geval niet hoog zijn.

Hoeveel kost een robotmaaier?

Er is een breed prijsbereik en de kosten worden beïnvloed door veel verschillende factoren. Afhankelijk van het model en de fabrikant ligt de prijsklasse tussen de 500 euro en 3.000 euro. Vaak is de reden voor een hogere prijs te wijten aan de grotere motoren, het langere bereik en extra fucties zoals een GPS-module. De prijsklasse van de tuinmachines ligt zeker boven de gemiddelde kosten van conventionele grasmaaiers, maar gemiddeld zijn de apparaten economischer en vooral autonoom. Er kan ook worden gezegd dat robotgrasmaaiers binnenkort veel goedkoper zullen zijn door de groeiende acceptatie en toenemende distributie. Er zijn echter al enkele goedkope maairobots te koop vandaag de dag.