7 belangrijke veelgestelde vragen over de robotmaaier

De beste robotmaaiers

7 belangrijke veelgestelde vragen over de robotmaaier

In dit artikel geven we je meer informatie over de werking van de robotmaaier. Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen in onze robotmaaier faq (frequently asked questions).

1. Kunnen robotmaaiers in de regen maaien?

7 belangrijke veelgestelde vragen - Gardena Smart Sileno Life 1250De meeste robotgrasmaaiers kunnen maaien terwijl het regent. Als je dat niet wilt, dan heb je minstens één regensensor nodig die de machine vertelt om zo snel mogelijk het station naar binnen te rijden. Maar of dit zinvol is, is een andere vraag. Wij adviseren de maairobot niet in de regen te laten maaien, anders wordt de maaier onnodig vuil en neemt de slijtage merkbaar toe. Als het meerdere dagen regent en je moet dringend maaien voordat je het handmatig moet doen, stuur je je robotmaaier gewoon handmatig weg. Ten aanzien van regen moet gezegd worden dat een robotmaaier garage een verstandige investering is voor je nieuwe tuinhulp. Waarom ben je niet eerlijk tegen jezelf? Is het goed voor je auto als deze het hele jaar buiten staat? Nee! En de robotgrasmaaier is veel gevoeliger dan een auto!

2. Hoe zit het met onweer, hagel of storm?

Als je de kleine lettertjes in de handleiding van de betreffende fabrikant leest, vind je bijna altijd het onweer. De meeste fabrikanten raden aan om bij onweer alle kabels los te koppelen van het basisstation. Het gaat dan om de stroomvoorziening, grensdraad en ook de geleidingsdraad! Er is hiervoor een eenvoudige reden hiervoor: als de blikseminslag ergens op je terrein toeslaat, is de begrenzingsdraad meestal inbegrepen. Deze stuurt de flitsenergie naar het laadstation en deze gaat kapot!

In geval van hagel is het raadzaam om de robotmaaier handmatig de garage in te sturen. Zelfs bij stormachtig weer moet de maaier terug naar de garage. Afhankelijk van de kracht van de storm en de hellingshoek van de grasmaaier, kan hij omvallen of zelfs wegvliegen (bij zeer sterke stormen). Dus: ook hier graag terug naar een beschermde plek, die stevig met de vloer verbonden moet zijn!

3. Kan ik de robotmaaier ’s nachts laten maaien?

In de tussentijd zijn de meeste maairobots zo stil geworden dat er niets is om ze te weerhouden om ’s nachts rondjes te draaien. Er zijn echter een paar goede redenen om dit niet te doen. Het gras wordt ’s nachts vochtig. Vochtig gras zal de robotmaaier verstoppen en voor meer slijtage en reinigingsintervallen zorgen. Klinkt logisch. Maar het belangrijkste punt is: ‘s nachts komen er veel kleine nuttige dieren op je gazon, welke je tuinmachine onder bepaalde omstandigheden kan verwonden. Een van deze dieren is de egel. De meeste autonome grasmaaiers stoppen niet voor de egel en de robotmaaier kan over hem heen rijden en het dier zo verwonden of doden.

4. Kan ik de perimeterdraad op elk moment verlengen?

Je kunt de perimeterdraad op een later tijdstip of op elk moment verlengen. Het is echter aan te raden om kabelconnectoren te gebruiken die met vet zijn gevuld. Dit zorgt ervoor dat er geen water kan binnendringen wat kortsluiting veroorzaakt. Voor meer informatie kijk je bij grensdraad techniek en tips.

5. Hoe bescherm ik mijn robotmaaier tegen diefstal?

Over het algemeen heeft elke nieuwe robot grasmaaier een PIN-beveiliging. Ook hebben ze veel akoestische sensoren de geluid afgeven als de robotmaaier wordt opgetild. Daarnaast wordt het zoeken per smartphone via een geïntegreerde GPS-module steeds populairder. Al met al zijn de robotmaaiers goed beschermd tegen dieven.

6. Wat gebeurt er met het maaisel?

De kleine autonome helpers maaien je tuin zonder mandje. Vraag jezelf nu af wat er met het gras gebeurt. Het is eenvoudig! De robotmaaier mulcht je gazon, d.w.z. dat de tuinmachine het gras in zeer kleine stukken hakt. Het gehakte materiaal valt op de grond tussen de afzonderlijke stengels en wordt zo omgetoverd tot natuurlijke meststof. Dit beschermt je gazon goed tegen uitdroging in de zomer en je gazon zal er op den duur voller en gezonder uitzien.

7. Moet de robotmaaier worden gereinigd?

Zelfs een robot grasmaaier moet af en toe worden gereinigd. Hoewel dit binnen de perken wordt gehouden, is het noodzakelijk! Je kunt je robotmaaier het beste regelmatig schoonmaken en gras en vuil met een borstel verwijderen. Als je je robot maaier regelmatig in de regen laat maaien, moet het natte gras na het maaien uit de maaimachine worden verwijderd. Dit is een minuut werk en de slijtage wordt tot een minimum beperkt.