10 tips voor het mooiste gazon met een robotmaaier

De beste robotmaaiers

10 tips voor het mooiste gazon met een robotmaaier

Wie wil er geen groene tapijt in de tuin? Elke tuinliefhebber streeft naar een mooi strak grasveld. Met de hulp van een automatische grasmaaier gaat dit vrijwel moeiteloos. Wij helpen je dit doel te bereiken met een paar eenvoudige tips en trucs in combinatie met een robotmaaier. Lees ook onze tips voor een perfect gazon met een robotmaaier.

Professioneel gazononderhoud met een robotmaaier

Als je de volgende 10 tips volgt, heb je al snel het perfecte gazon met weinig moeite

 1. Regelmatig grasmaaien
 2. Gebruik van scherpe en hoogwaardige snijbladen
 3. Niet maaien bij regen of nat weer
 4. De juiste lengte van het gazon
 5. Let op de temperaturen
 6. Verticuteren en bemesten na de eerste maaibeurt van het gazon
 7. Lopen op het gazon voor het maaien
 8. Het gazon heeft genoeg en veel water nodig
 9. Heuvels van mollen verwijderen
 10. Vermijd het betreden van het gazon bij vorst

1. Regelmatig grasmaaien

Het mooiste gazon met een robotmaaier - McCulloch ROB600Een professionele tuinman raadt aan het gazon regelmatig te maaien om het prachtige groen en de gezondheid van het gazon te behouden. Het voorkomt ook dat de planten afscheuren en knikken, waardoor het gazon duurzamer en dichter wordt. Regelmatig snoeien resulteert in een schone en gezonde grasmat. Een robotmaaier maait regelmatig en snoeit alleen wat je hebt ingesteld. Het is daarom het perfecte gereedschap voor een perfect gazon.

Voordelen:

 • Geen scheuren en knikken
 • Betere vertakking van de grassprieten en dus een gezonde grasmat

2. Gebruik scherpe en hoogwaardige messen

Hoe fijner en scherper de robotmaaier mesjes, hoe beter het gazon wordt gemaaid. Dit voorkomt ook bruine vlekken en zorgt voor een schone grasmat. Het voorkomt ook dat grassprieten worden afgescheurd.

Voordelen:

 • Geen afscheuren
 • Uniform resultaat

3. Niet maaien bij regen of nat weer

Maai het gazon in droge toestand, omdat het anders niet goed kan worden gemaaid en er zich schimmels en andere bacteriën vormen. Het gazon mag ook niet worden gemaaid in de ochtend als het gras nog nat is van de dauw. Moderne robotmaaiers hebben een regensensor en detecteren vochtig weer en verplaatsen hun maaiwerkzaamheden automatisch. Een maairobot is wel in staat om nat gras te maaien, maar het maaisel zal zich gaan hechten aan de machine wat het maairesultaat niet ten goede komt.. Ook zul je de maaier dan vaker schoon moeten maken.

Voordelen:

 • Grassprieten scheuren niet af
 • Mogelijke problemen met de technologie (moderne robotmaaiers hebben regensensoren)

4. Let op de juiste gazonlengte

De perfecte gazonlengte voor de robotmaaier is voor een siergazon ongeveer 3 cm en voor speelgazon ongeveer 6 cm. Door zijn korte lengte kan het gazon beter ademen en wordt het optimaal voorzien van voedingsstoffen. Bij de meeste moderne robotgrasmaaiers kunnen bepaalde gazonlengtes individueel worden gedefinieerd.

Voordelen:

 • Beter ademen van het gazon
 • Betere voorziening door voedingsstoffen

5. Let op de temperaturen

Dit is in het bijzonder een probleem in het midden van de zomer, want het gazon mag niet worden gemaaid bij sterk zonlicht en/of temperaturen rond de 30°. De gevoelige snijkanten zorgen ervoor dat het gazon verbrandt. Opmerking: Laat de robot grasmaaier in de ochtend of in de avond maaien.

6. Verticuteren en bemesten na de eerste maaibeurt van het gazon

Tussen maart en mei moet je het gazon maaien en vervolgens verticuteren. Dit verwijdert onkruid, mos en gazonvilt en het gazon kan beter ademen. Na het verticuteren raden wij aan om het gazon te bemesten en, als er gaten in de grasmat zitten, daar te herbeplanten met graszaad of grasmatten. Onkruid verdwijnt langdurig door verticuteren, omdat het gazon hierna beter belucht is en vocht verliest.

Voordelen:

 • Naadloos gazon
 • Beter ademen van het gazon

Minder onkruid en mos

Moet ik mijn gazon bemesten? Door het mulchen (klein maken) van het maaisel bij het gebruik van een robotmaaier worden het maaisel gemineraliseerd en dient dit als meststof. Robotmaaiers laten het gemaaide materiaal namelijk achter op het gazon. Hoe hoger de belasting van een gazon, hoe groter de voedingsstoffenbehoefte van de grassen, zodat beschadigde gebieden weer kunnen groeien. Welke meststof is de juiste? Stikstof is belangrijk voor de bladgroei, kalium maakt de plant resistenter en fosfor geeft energie en versterkt de wortelgroei. De samenstelling van een meststof moet worden aangepast aan het seizoen en het beoogde gebruik.

7. Loop niet op het gazon voordat je het gaat maaien

Je kunt beter niet een paar uur voor het maaien op het gazon lopen, anders worden vlakke grassprieten niet schoon afgesneden. Soms worden deze platgedrukt of wordt het gazon onregelmatig gemaaid omdat de platte stengels niet worden gemaaid.

8. Het gazon heeft genoeg en veel water nodig

Als er niet genoeg water is, ontstaan er snel bruine of gele vlekken en is er sprake van droogteschade aan het gazon. Dit leidt tot het afsterven van de grassprieten. Vooral in de zomer of een warme, regenvrije lente is regelmatige irrigatie noodzakelijk. Ongeveer 15 liter water per vierkante meter per week wordt aanbevolen. Let op: Als het mogelijk is, kunt je je gazon ’s morgens of ’s avonds besproeien als de zonnestralen het gazon niet direct beïnvloeden, anders heeft de zon een groter negatief effect op het gazon.

Voordelen:

 • Geen bruine en gele vlekken
 • Geen uitdroging of verbranding van het gazon

9. Heuvels van mollen verwijderen

Heuvels van mollen zijn een grote overlast voor gazonliefhebbers. Maar door het regelmatige gebruik van een robotmaaier verdwijnen deze bulten vanzelf en zoekt de mol naar een stiller gazon. Als er heuvels ontstaan, moeten deze snel worden verwijderd, anders zal het gazon eronder afsterven.

10. Vermijd het betreden van het gazon bij vorst

Omdat de wortels van gras bevroren zijn, breken ze af of worden ze beschadigd. Schimmels en andere ziekteverwekkers kunnen zich beter verspreiden en het hele gazon verder beschadigen.

Voordelen:

 • Niet breken van de grassprieten
 • Geen verspreiding van schimmels